En guide til gresskar

Her får du en oversikt over gresskarsortene vi dyrker i Norge og hva du kan bruke dem til.

Frukt og grøntHøst

Vi dyrker mange typer gresskar i Norge. Vi er faktisk tilnærmet selvforsynte med gresskar i Norge! De fleste forbinder nok gresskar med pynt til Halloween, men visste du at gresskar er utmerket som mat? Her kan du lese mer om de ulike gresskarsortene vi dyrker i Norge og hva du kan lage av dem. Se etter Nyt Norge så vet du at gresskaret er produsert av dyktige norske grønnsaksprodusenter.

Halloween-gresskar / Kjempegresskar

Kjempegresskar har tilnavnet Halloween-gresskar etter dens popularitet på Halloween. Det er den som gjerne skjæres i skumle former og settes ut om kvelden. Innmaten er god i matretter.

Form og farge: Rund og flat med tykt, glatt skall. Formen kan minne om appelsin med distinkte båter. De kan være hvite, gule eller oransje.

Dette kan du bruke den til: Gresskarpai med pisket krem, kremet gresskarsuppe eller syltet.

gresskarlykt med kjempegresskar
Gresskarlykt. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no Forsidebilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Butternutgresskar

Butternutgresskar er på engelsk kjent som «butternut squash», og er velkjent i høstlige, lune supper.

Form og farge: Avlang, pæreformet med middels tykt, gulbrunt skall. Kjøttet er gult eller oransje.

God i: Supper eller syltet til kjøtt.

Butternut-gresskar nærbilde
Butternut-gresskar. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Muskattgresskar

Det er relativt liten omsetning av muskattgresskar, men finnes i utvalgte butikker.

Form og farge: Skallet er tykt, glatt og brunt med riller. Formen er oval og litt flattrykket, og kjøttet er gult. Muskattgresskar får ofte tilnavnet «Cinderella squash» siden den ligner gresskaret i animasjonsfilmen.

God i: Stuinger

muskattgresskar
Muskattgresskar. Foto: Jon Marius Nilsson / Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no

Hokkaidogresskar

Hokkaidogresskar har navn etter den japanske øyen med samme navn, og er et utmerket matgresskar. Det har en søt og nøtteaktig smak som blir myk og kremet når du varmebehandler det.

Form og fasong: Dråpeformet. Skallet er oransje, grønne eller blå, og kjøttet er sterkt gult.

Dette kan du bruke den til: Hokkaidogresskar smaker utmerket ovnsbakt. Krydre det med dine favorittkrydder og gresskaret vil trekke til seg smakene. Har du smakt pai med gresskar og blåmuggost? Det er en kjempegod kombinasjon. Her finner du en god oppskrift på gresskarpai med blåmuggost.

hokkaido-gresskar
Hokkaido-gresskar. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no

Spaghettigresskar

Spaghettigresskar kan ligne litt på honningmelon men innholdet er, som navnet tilsier, veldig lik spaghetti i form og farge. Den må varmebehandles før den spises.

Form og farge: Avlang med gult, middels tykt skall. Kjøttet er gult, og kokt kan det skrapes løs i tråder som spaghetti.

God som: Egen rett med smør, eller i stedet for ris og pasta i andre retter.

grønnsaksspaghetti
Grønnsaksspaghetti. Foto: Synøve Dreyer / Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no

Nyt Norge i høst

Trenger du mer inspirasjon til hva du kan lage av høstens norske råvarer i sesong? Se vår oversikt her.