Med flotte norske råvarer som egg, kjøtt, grønnsaker og melk har du en sikker frokostvinner på 1-2-3. Bedre start på grunnlovsdagen får du ikke! Men hva skal du servere? Her er våre tips til en norsk og god 17. mai-frokost. Dette fikser du enkelt, slik at du og dine kan kose dere litt ekstra med frokosten på 17. mai.
Egg:
- Eggerøre – beregn 2 egg per person.
- Kokte egg eller eggedosis.
- Prøv: Egg med røkelaksfyll eller eggesalat.
Spekemat:
- Fenalår, spekepølse eller spekeskinke – beregn 60–80 gram per person.
- Server med flatbrød og rømme.
- Prøv: Asparges surret i spekeskinke.
Grønt:
- Bruschetta med norske tomater og friske urter.
- Tomatsalat – enkel og smakfull.
- Caprese – med norske tomater og norsk mozarella.
Dessert:
- Bløtkake – en norsk klassiker.
- Minipavlova med bær.
- Prøv: Eton mess – en enkel og imponerende dessert.
Tips til rester:
- Bruk eggerøre-rester i stekt ris.
- Spekemat-rester passer perfekt i pai.
Generelle beregninger:
- Beregn rundt 500 gram mat per person (brød kommer i tillegg).
Hvor mye mat trenger man til 17. mai-frokosten?
Beregn rundt 500 gram mat per person. Brød kommer i tillegg.
Spekemat: Om spekemat er en del av 17. mai-frokosten, beregn 60-80 gram per person.
Eggerøre: 2 egg per person.
Norske egg til 17. mai er trygge og smakfulle alternativer
Eggerøre, kokte egg eller eggedosis – mange muligheter og passer perfekt til 17. mai. Visste du forresten at norske egg er fri for salmonella? Vi har blant de tryggeste eggene i verden, og det gjør at du kan spise dem posjert, rå og i eggedosis. Her kan du lese mer om norske egg.
Test ut «Egg med røkelaksfyll», eller hva med en god eggesalat?
Spekemat til 17. mai – en norsk klassiker
Spekemat er en norsk klassiker som hører hjemme på 17. mai-frokosten. Server fenalår, spekepølse eller spekeskinke med flatbrød, rømme og norske asparges.
For en annerledes vri bør du prøve asparges surret i spekeskinke. Norske asparges er i sesong nå og er en skikkelig delikatesse! Sjekk om din lokale butikk har asparges fra Hvasser Asparges. De har både hvite og grønne asparges av høy kvalitet som passer perfekt til spekematen.
Her finner du våre Gode tips når du skal invitere på spekemat.
Vegetarisk 17. mai – tomater, urter og bruschetta
Nå finner du norske tomater i butikken og de er herlig søte. En deilig bruschetta er perfekt til 17. mai-frokosten. Stek brødskiver i ønsket størrelse i smør i en panne til de blir sprø og karamelliserte. Skjær små tomater i skiver og legg dem på brødskivene. Topp med friske, norske urter (basilikum passer perfekt!) og en god olje.
En god tomatsalat passer også godt til 17.mai-frokosten. Prøv gjerne denne enkle og gode tomatsalaten.
Dessert til frokost? – så absolutt!
Alle har dessertmage, og hva passer bedre enn en herlig kake til 17. mai? 17. mai er fest fra morgen til kveld, så her er alle regler om hva som er lov til frokost lagt vekk.
Den norske bløtkaka er en klassiker, og hører ofte til under dagens tradisjoner. Hos Opplysningskontoret for brød og korn finner du mange gode oppskrifter på nettopp bløtkake, også i små varianter som denne. Hva med å prøve frukt.no sin lekre oppskrift på Minipavlova med bær? Ryktet skal ha det til at kokken Eton snublet med et fat med pavlova. Resultatet av fadesen ble desserten Eton mess – en dessert du garantert vil imponere gjestene dine med!
− Alle har dessertmage!
Spis norsk – spis opp!
Se etter Nyt Norge-merket i butikken. Da får du garantert råvarer som har fulgt strenge norske regler og som er produsert og pakket i Norge. Rester kan være fint hvis du er flink til å bruke dem opp. Rester av eggerøre kan du bruke til stekt ris. Spekemat-rester er godt i en smaksrik pai. Uansett er det greit å kjøpe omtrent det du trenger slik at det spises opp. Det kan være vanskelig å beregne hvor mye en skal ha per person. Her finner du oversikten på retter til fellesfrokost og hvor mye du trenger per person.
God feiring!