Visste du at det er lite eller ingen forskjell i næringsinnholdet til ferske og frosne grønnsaker? I fryseren er det alltid norsk sesong!
Frosne grønnsaker
Frosne grønnsaker har fått et ufortjent dårlig rykte. Vi kan begynne med å avkrefte noen fordommer:
- Mye av næringsinnholdet til grønnsakene forsvinner når de fryses inn
Det stemmer ikke. Faktisk bevares det aller meste av næringsstoffene ved rask innfrysing. Forskere fra Nofima har fryst, kokt og testet og resultatene kan du lese mer om her. - Frosne grønnsaker har dårlig kvalitet
Det er en utbredt holdning at frosne grønnsaker har dårlig konsistens og smaker mindre enn ferske grønnsaker. Noe tap av tekstur skjer ved innfrysing fordi grønnsaker inneholder mye vann som ved innfrysing omdannes til iskrystaller, men rask innfrysing motvirker tap av tekstur. Vi vet allerede at både farge og næringsstoffer i stor grad bevares ved rask innfrysing. - Utvalget i frysedisken er kjedelig
Hvis du synes utvalget av frosne grønnsaker er kjedelig bør du ta deg et nytt dypdykk i frysedisken! Det har skjedd mye spennende i frysedisken de siste årene. Nylig lanserte Brødrene Freberg blant annet pastinakk i staver og sellerirot i biter som anbefales til bruk i vafler, supper og ellers til alt annet en bruker pastinakk og sellerirot til.
Funnene fra forskningsprosjektet Norfryg med formålet å øke sortimentet, kvaliteten og verdien av frosne norske grønnsaker finner du her.
Frosne rotgrønnsaker egner seg svært godt i vafler! Pastinakkvafler finner du oppskrift på her. Gulrot, kålrot og persillerot kan også gjerne brukes i vaffelrøre.
Alltid norsk sesong
Det er lite som slår ferske grønnsaker i sesong. I perioder hvor det er tomt for norske lagringsgrønnsaker er frosne grønnsaker et godt og kortreist alternativ til ferske, importerte grønnsaker.
Velg ferske, norske grønnsaker i sesong og velg frosne, norske grønnsaker utenom sesong.
Her kan du lese mer om norsk frukt og grønt.
Ertefakta
Findus er en av de store leverandørene av frosne grønnsaker i Norge. De har avtale med 40-50 utvalgte bønder hvert år. Alle erteprodusentene holder til i Vestfold og deler av Buskerud. Det er fordi erter må fryses inn innen tre timer etter at de høstes for ikke å bli dårlige. Ved å fryse inn grønnsakene når de er på sitt aller beste blir tapet av næringsstoffer minimalt.
Så snart ertene er tresket kjøres de rett til Findus-anlegget i Tønsberg.
Egne maskiner
Erter krever tempo, også under innhøsting: Når ertene i en åker er grønne og modne, må hele åkeren høstes i løpet av tre dager. Dette gjør at Findus må planlegge nøyaktig når de skal så (og deretter høste) hos de 40-50 erteprodusentene. De kan jo ikke komme med maskinene sine for å høste hos alle 50 på én gang!
– Se etter Nyt Norge i frysedisken så vet du at grønnsakene er dyrket av dyktige, norske grønnsaksprodusenter!