Friske norske urter fra dyktige norske produsenter får du tak i hver dag – hele året. Men hvordan skal du ta vare på dem? Her får du en guide til bruk og oppbevaring av norske krydderurter og tipsene for å gi dem lengst mulig holdbarhet.
Slik tar du vare på friske norske urter
Har du noen gang kjøpt en potte med urter til en middag, glemt den og så har den visnet før du rakk å bruke noe mer av den? Det er vi nok mange som kan kjenne oss igjen i. Her er noen gode tips for å få de friske norske urtene til å holde seg friske lenge:
- Hjemme er det best at krydderurtene får stå i godt lys, og skal ikke settes på et trekkfullt sted.
- Basilikum tåler kulde minst, mens timian, kjørvel, peppermynte og sitronmelisse er litt mer robust for lave temperaturer.
- Mange urter kan overvintre, som timian, persille, oregano, peppermynte og sitronmelisse, men andre kan også tåle vinteren.
- Gressløk, dill og persille oppbevares best i kjøleskap.
- Hvis du har kjøpt en krydderurt med store blader som basilikum eller løpestikke: Knip av de største bladene først, så vil de mindre spirene få slippe til og vokse seg store. Da forlenger du holdbarheten.
-
Flere urtetips? Sjekk tipsene til Viken Gartneri her.
-
Vil du dyrke urter selv? Her får du Viken Gartneri sine beste tips.
– Se etter Nyt Norge-merket når du handler krydderurter så vet du at de er produsert av dyktige norske gartnere!
Slik vanner du urtene
Friske urter skal vannes ofte, men ikke for mye. Når urtene sås i gartneriet, sås det tett med frø i hver potte. Dette gjøres i følge Viken Gartneri for å få en mest mulig stor og tett plante. Det gir mange røtter som vil drukne dersom urten får for mye vann. Vann derfor nedenfra med lunket vann i en potte med skål.
Urter i porsjonspakninger
Hos Viken Gartneri på Frosta produserer de både urter i potte og kuttede urter i porsjonspakninger. Holdbarheten på urtene i porsjonspakning er mellom 12-18 dager, og det jobbes med å øke holdbarheten ytterligere i disse dager. Urter i porsjonspakninger er et godt alternativ til urter i potte hvis du synes det er vanskelig å bruke opp urter i potte, eller du ønsker noe som tar mindre plass i handlenettet og i kjøleskapet hjemme.
Hvilken urt passer til hva?
Det finnes mange forskjellige krydderurter i butikk. Hvilke krydderurter skal du velge til hvilken mat? Her er noen tips!
Basilikum, oregano og timian
Basilikum er en svært anvendelig krydderurt som passer til det meste. En selvskreven følgesvenn til pasta og pizza, men passer også godt til alle typer kjøtt og fisk. Hva med en pasta carbonara med norske egg, norsk fløte og hjemmelaget pasta?
Oregano er også svært mye brukt i det italienske kjøkken og smaker veldig godt i tomatsaus på pizza og i pastasauser.
Timian passer svært godt til viltkjøtt, og er en god smaksforsterker i supper og sauser. Timian passer også svært godt til ovnsbakte rotgrønnsaker som beter, gulrot, sellerirot og kålrot.
Koriander
Koriander sin karakteristiske smak finner vi gjerne i det thailandske, kinesiske og indiske kjøkken. I retter som curry og i poke bowl er den en viktig ingrediens.
Persille: Kruspersille og bladpersille
Både kruspersille og bladpersille er svært godt i sauser, dressinger og i supper. En kremet soppsuppe med litt finhakket bladpersille på toppen er et godt tips! Bladpersille er noe mer aromatisk enn kruspersille, mens kruspersille har noe mer «spenst».
Gressløk
Gressløk har mange av de samme egenskapene som vanlig løk og passer utmerket i kombinasjon med egg, enten i en eggerøre eller omelett. Frisk gjerne opp en potetmos med gode, norske poteter med litt gressløk. Litt grønt gjør utseendet til potetmosen litt mer spennende!
Rosmarin
Rosmarin passer svært godt til norsk lam. Lammestek og rosmarin hører lammesesongen til! Her kan du lese mer om rosmarin.
Dill
Dill hører hjemme i det norske tradisjonskjøkkenet og brukes til poteter (dillstuede poteter), sild, småagurker og til kokt og gravet fisk.
Mynte og sitronmelisse
Mynte er strålende i friske cocktailer. Hva med en virgin mojito? Mynte er også svært godt egnet til desserter og passer i både fruktsalater og til iskrem.
PS: Se etter Nyt Norge så vet du at isen er laget av god, norsk fløte.
Sitronmelisse har en mild smak av sitron. Det gjør at den passer godt til alle retter hvor en ønsker et fint sitruspreg. Sitronmelisse kan gi deilig friskhet i salater, supper og sauser.