Norsk lam er en fantastisk råvare, som vi godt kan vi spise gjennom hele året. Sesongen for ferskt lam blir stadig lengre, men tradisjonelt har vi jo frosset det inn på høsten, og spist det gjennom vinter og vår. Den norske påskelamtradisjonen baserer seg oftest på frosset råvare.
Er det egentlig stor forskjell på det ferske lammet vi får om høsten og det som er frosset som vi spiser resten av året?
Sånt spør man en ekspert om. Hvem er vel bedre til å svare på det enn en ekspert. Vi har spurt Mette Juberg, utdannet næringsmiddelteknolog med bred og variert erfaring fra matindustrien i inn- og utland.
Er det stor forskjell på ferskt og frosset lammekjøtt?
– Nei. Når lammet fryses inn rett etter slakting, og fryses inn riktig, altså uten at det blir frysebrent, da vil ikke den vanlige forbruker kjenne forskjell i smaken. Kvaliteten er nesten like god.
Tidligere har det blitt anbefalt å tine kjøttet langsomt i kjøleskap. Nyere forskning viser at rask tining i kaldt vannbad er det beste for smaken. Det er gode nyheter for de av oss som stadig glemmer å ta kjøtt opp av fryseren i tide.
Er det forskjell på fryseren hjemme og i butikken?
Industrifrysere har langt lavere temperatur og ofte sterke vifter som bidrar til hurtig innfrysing. Men for både proffe og private så gjelder det samme, gjør du det riktig så blir resultatet bra. Det er bare å spise norsk lam hele året!
Flere frysefakta?
Mer om kjøtt og frysing kan du lese på Matprat sine sider om oppbevaring av kjøtt.
Mette Juberg driver driver rådgivning for matindustrien med fokus på kvalitet, matrygghet og revisjon. Hun har tidligere vært hoveddommer i NM i kjøttprodukter og mattrygghet- og kvalitetssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforening.