Hjemmelaga – fra norske bønder

Kampanje

Borte bra, men hjemmelaga best


Med kampanjen «hjemmelaga» ønsker Opplysningskontorene i landbruket og Stiftelsen Norsk Mat å heie fram den norske bonden for jobben de gjør med å lage det vi mener er verdens beste mat. Vi ønsker også å knytte deg som forbruker nærmere norske bønder som produserer maten du spiser hver dag. 

Bøndene sørger for at vi tar hele landet i bruk, takket være framtidsretta landbruk. Bak noe hjemmelaga ligger hardt arbeid, tradisjoner og kjærlighet til mat. Norske råvarer er noe helt spesielt: smaksrikt, kortreist og av høy kvalitet. Produsert med kjærlighet av norske bønder

Når gulroten er gulroten

I Norge produserer vi omtrent 35 000 tonn gulrøtter hvert år. For at disse skal være tilgjengelig for deg, er vi heldige som har bønder som Fredrik Bakke fra Nevlunghavn. Han og 250 andre gulrotbønder drar nemlig verdens beste belønning, i form av sprø og saftige gulrøtter, opp fra jorda si og sender de rundt sånn at vi alle kan få smake og nyte noe av det fineste det norske jordbruket har å by på.

Se våre beste oppskrifter med gulrot

Tenk sesong når du lager mat

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og jobber på vegne av den norske bonden. Gjennom MatPrat bidrar vi med inspirasjon, informasjon og kunnskap om norsk mat og matproduksjon.

Les mer her om norsk mat i sesong.

Norsk havre – mer enn hestefôr

Norske bønder dyrker omtrent 200 000 tonn havre hvert år. Havre er bra for kroppen og er enkelt å lage god mat med.

Opplysningskontoret for brød og korn formidler matkunnskap om korn og bakevarer på vegne av for kornbønder, møller og bakere.

Se hva du kan lage av norsk havre her.

Norsk melk- en råvare i verdensklasse

Har du noen gang tenkt på at alle de ulike produktene som finnes i meierihyllene, alt fra blåmuggost, rømme, brunost og yoghurt, stammer fra én råvare, nemlig melk? Melk og meieriprodukter har vært en av grunnstenene i kostholdet vårt og i norsk matkultur. Den dag i dag har over 90 % av alle nordmenn et meieriprodukt i kjøleskapet sitt, og de norske kostrådene anbefaler at vi spiser tre porsjoner melk og meieriprodukter daglig.

Her kan du lese mer om våre unike meieriprodukter.

Se etter Nyt Norge når du handler!

Norske råvarer

Alt starter hos bonden. Velger du mat merket med Nyt Norge er råvarene produsert av dyktige, norske bønder

Friske planter

Norske bønder jobber systematisk med integrert plantevern og bruker lite plantevernmidler

God dyrehelse

Den norske bonden tar godt vare på dyra sine. Vi er blant landene i verden som bruker minst antibiotika til husdyr