Noen skal ha pinnekjøtt og noen må ha ribbe. Andre velger torsk, lutefisk eller rakfisk. Men hvilken potet skal du bruke i jula?
Hvilke potetsorter passer til norsk julemat?
I Norge har vi mange potetsorter, men det er noen sorter hører jula til. De mest brukte potetsortene til julemat er alle melne poteter. En melen potet vil ta til seg mye av fettet og skape en god balanse i maten.
En annen ting som er felles er at disse potetsortene har mye smak og står godt til kraftig julemat.
Mandelpotet
Mandelpotet dyrkes over store deler av landet. Den er en selvfølge til rakfisk og passer godt til lutefisk, pinnekjøtt og ribbe.
For å unngå at mandelpoteter sprekker, kokes den i 5-6 minutter, trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i 5-6 minutter.
Gulløye
Gulløye er Nord-Norges egen potet! Den intensive nordnorske vekstsesongen gir en kraftig potetsmak og en melen konsistens.
Gulløye er veldig godt egnet til lutefisk og rakfisk. Kokes i 15-20 minutter. Hell av vannet og damp dem lett.
Les mer om Gulløye og hvor du får kjøpt den
Ringerikspotet
Denne poteten er det opplagte følget til tradisjonell norsk mat og da også julemat. Ringerikspoteten er et klassisk tilbehør til pinnekjøtt og rakfisk.
Kokes i 10-12 minutter med skallet på. Hell av vannet og la dem dampe litt.
Pimpernel
Pimpernel er et populært valg til julematen. Den har et rødt skall og gult kjøtt.
Poteten er melen og er også et trygt valg til det meste av julematen. Den kokes i 10-15 minutter, trekk kjelen av platen og la de trekke videre i kokevannet 5-6 minutter.
…og så noen tips til slutt
- Sjekk på pakken og kok potetene riktig! Da unngår du at mandelpoteten eksploderer kvart på fem på julaften!
- Koker du poteter med skall, så ikke salt vannet. Ingenting trenger igjennom potetskallet. Skrellede poteter derimot kan godt kokes med litt salt i vannet.
- Bruk tilnærmet lik størrelse på potetene. Husk at små poteter koker raskere enn store.
Husk å se etter Nyt Norge når du er i butikken.