Løk er en av de grønnsakene vi har lang tradisjon for å dyrke i Norge. Den kan lagres lenge og er en viktig del av norsk selvforsyning. I Norge dyrker vi nå flere sorter løk, her en liten guide til denne klassikeren i norsk kosthold.
Gul løk
Gul løk er den vanligste løksorten og er en av Norges mest brukte grønnsaker. Den gir aroma og krydrer maten – og er helt uunnværlig i matlagningen.
Form og farge: Løken er en variant av den hvite kepaløken. Fargen er lys hvit med et svakt gulskjær.
Særlig god til: Gul løk passer perfekt i tomatsauser, alle varianter av brune sauser, wok, løksuppe og i kjøttkaker. Løken passer også perfekt som tilbehør til kjøtt og fisk.
Har du en gul løk som må brukes kan du lage en løkpanne / løkomelett. En variant med kjøttdeig og paprika finner du her.
Tips: Rå, gul løk har ofte en skarp smak og lukt. Hvis du lar den hakkede løken ligge i kaldt vann i ca. 15 minutter blir den mildere.
Rød løk
Rødløk, også kalt rød kepaløk, er søsteren til gul løk og en god erstatning i de fleste sammenhenger.
Form og farge: Løken er en variant av den hvite kepaløken. Fargen er lilla.
Særlig god til: Rødløk mister sin farge ved koking, og egner seg derfor ikke så godt til langvarig koking. Rødløken egner seg godt i salater og andre retter der rå løk brukes, både på grunn av sin fine farge og milde smak. Den er nydelig i sideretter og i rødløkskompott laget med rødvin.
Oppskrift på rødløkskompott med rødvin finner du her.
Vårløk
Vårløk er små løk som blir plukket før de er fullt utvokst. Det gjør løken mildere og mykere i konsistensen enn for eksempel purreløk.
Form og farge: Selve løken er hvit, og den lange stilken er grønn.
Særlig god til: Vårløk passer perfekt i salater, wok, supper og lune potetsalater.
Spice opp salaten. Oppskrift på agurksalat med vårløk og reddik finner du her.
Purreløk
Hele purren kan spises, men den grønne og den hvite delen har litt ulike egenskaper. Den hvite delen er den møreste og blir ofte betraktet som den beste. Den grønne delen bør derimot kokes og egner seg godt i supper og gryter.
Form og farge: Purre er lange og tynne løkstenger som sprer seg i grønne toppblader.
Særlig godt til: Koking av kraft, til damping med en klatt smør og i grønnsakssupper.
Gjør en hustrig dag varm med potet- og purreløksuppe. Oppskrift finner du her.
Sjalottløk
Sjalottløken er aromatisk og godt likt blant kokker for sin fremragende smak.
Form og farge: Sjalottløken er lilla, liten og har tynne løklag som kan gjøre den tidkrevende å fjerne skallet på.
Særlig god til: Denne type løk egner seg spesielt godt til sauser. Rå egner den seg godt i salater og på hamburgeren.
Urtedressing / salsa verde med sjalottløk smaker godt på pizza. Oppskrift finner du her.