Norsk lammelår – En råvare i verdensklasse
Norsk lammelår skiller seg ut med sin kvalitet. Våre lam nyter godt av et liv på beite i den friske, norske naturen, noe som bidrar til et mørt og smakfullt kjøtt. Kombinasjonen av god dyrehelse, strenge kvalitetskrav, og dyktige norske bønder, gjør at vi kan nyte lammelår av ypperste klasse.
Her kan du lese mer om sau og norsk lam.
7 Tips til det perfekte lammelåret:
- Kjøp norsk: Se etter Nyt Norge-merket så vet du at lammelåret kommer fra et norsk lam som har beitet i norsk natur.
- Temperaturkontroll: Bruk steketermometer for å oppnå ønsket grad av steking: 65 °C for medium, 70 °C for medium pluss, og 75 °C for gjennomstekt.
- Steketid: Steketiden for lammelår varierer, og er avhengig av ønsket stekegrad på kjøttet. Det tar ca. 5-6 timer for medium stekegrad, i følge Matprat.
- La kjøttet hvile: Etter steking, la lammelåret hvile i minst 15 minutter for å bevare saftigheten.
- Krydder og urter til lam: Bruk rosmarin, hvitløk og andre urter for å gi lammelåret en rik og aromatisk smak. Norske urter produseres av dyktige norske gartnere som bruker nyttedyr for å bekjempe skadedyr.
- Rotgrønnsaker: Stek lammelåret sammen med norske rotgrønnsaker for en komplett og harmonisk rett.
- Saus til lam: Bruk skyen fra stekingen som base for en deilig saus. Tilsett fløte, krydder og urter etter smak.
Lammelår til påske er mer enn bare en middag; det er en feiring av norsk matkultur og kvalitet. Ved å følge disse tipsene og forstå tradisjonene, kan du skape en påskemiddag som både er tradisjonsrik og nydelig på smak.
Hvorfor spiser vi lam i påsken?
Tradisjonen med å spise lam til påske strekker seg langt tilbake i tid og har røtter i både jødiske og kristne tradisjoner. I Norge har vi adoptert denne skikken, og med vår rike tilgang på lam av høy kvalitet, har det blitt en naturlig del av feiringen. Det er en tid for fornyelse, og lammet symboliserer nettopp dette – nytt liv og håp.
Under utfarten fra Egypt ga Moses beskjed om at de jødiske familiene skulle slakte et lam og bruke blodet til å markere dørkarmen, slik at de unngikk at den førstefødte sønnen ble drept. Selve ordet påske stammer fra pascha på gresk og latin, en forvanskning av navnet på den jødiske høytiden pesach. Det betyr ‘å gå forbi’.
Det er også mange referanser til at lam har vært viktig i den katolske kirken, og fra det 9. århundre var stekt lam hoveddelen av pavens påskemåltid. Dessuten var lamminga allerede overstått rundt Middelhavet ved påsketider, og lam var dermed en fersk og eksklusiv råvare å få tak i.
Så religion og tilgjengelighet gikk hånd i hånd. Som det ofte gjør med mattradisjoner.
I Norge spiser vi høstens lam til påske som har vært frosset.
Og husk, ved å velge Nyt Norge-merkede produkter, støtter du norske bønder og sikrer at tradisjonene lever videre. God påske!