En guide til norske epler

Frukt og grøntHøstVinter

I Norge spiser vi omtrent 10 kilo epler i året. Når de norske eplene er i sesong, er det få som slår dem på smak og friskhet. Eplet har sin egen dag i Norge. Siste tirsdag i september er «Den store norske epledagen», men eplehøsten starter lenge før det, og i september er ofte norske epler på sitt aller, aller beste.

Når er norske epler i sesong?

De første norske eplene kommer normalt i butikk i månedsskiftet august-september. Den første sorten som kommer i butikkhyllene er Discovery.

Vanligvis har sesongen for norske epler vært over i november, men moderne norske epleprodusenter har tatt i bruk teknologi som utvider sesongen til langt over nyttår. Her kan du lese mer om norske vinterepler.

Eplesorter i Norge

Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager på sør-, vest- og østlandet i sesong. Det er disse helt spesielle forholdene som gir de norske eplene den helt spesielle smaken. Disse sortene produserer vi mest av i Norge:

Eple Rubinstep Nyt Norge
Eple Rubinstep Nyt Norge. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Aroma

I Norge er den største eplesorten Aroma. Aroma høstes mot slutten av september til starten av oktober. Det er en svært allsidig eplesort og egner seg utmerket som spiseeple, i bakst og i eplejuice. Som navnet tilsier, er Aroma et aromatisk eple som lukter norsk høst på sitt beste.

Summerred

Summerred er en eplesort med oval form og flott, mørkerød farge. Det er en sort som har blitt populær de siste årene. Det skyldes nok eplets kvaliteter som sprøtt og saftig fruktkjøtt og ikke minst det flotte utseendet.

Discovery

Discovery er normalt den første norske eplesorten som treffer butikkhyllene i månedsskiftet august-september. Det er et syrlig og friskt eple med flott rosaskjær. Discovery er godt egnet til eplemost fordi den har et naturlig rosaskjær i saften som gir en eplemost med syrlig og frisk smak og en svært innbydende farge.

Rød Gravenstein

Rød Gravenstein er et søtt, saftig og godt spiseeple. Karakteristisk for Rød Gravenstein er det voksaktige skallet. Det er en svært aromatisk sort med saftig fruktkjøtt. Egner seg spesielt godt til bakst, men egner seg også godt til ovnsbaking, gjerne sammen med norske rotgrønnsaker som tilbehør til kjøtt og fisk.

Rubinstep

Rubinstep er et forholdsvis nytt eple på det norske markedet som egner seg spesielt godt for vinterlagring. Det er søtt, sprøtt og saftig og er et supert spiseeple som også egner seg godt i bakst.

Åkerø

Åkerø er opprinnelig en svensk eplesort som vi har hatt lange tradisjoner for å dyrke i Norge. Det kan variere stort i form, men har ofte avlang, oval form. Eplet har gul farge med flott rosaskjær. Mange har Åkerø som favorittsort på grunn av den særegne smaken, den sprø konsistensen og flotte utseendet.

Næringsinnhold i norske epler

Epler har et høyt innhold av karbohydrater (10%), og forholdet mellom glukose og stivelse varierer mellom sort, sesong og modning. Jo mer modne eplene er, desto mer glukose og søtere smak har de. Det betyr ikke at modne epler skal unngås. For mens langsomme karbohydrater holder blodsukkeret stabilt, gir glukose rask energi som er spesielt gunstig etter fysisk aktivitet og trening, og epler har en fin kombinasjon av begge. I tillegg inneholder epler kostfiber (2,5%) som opprettholder god tarmfunksjon og vitamin C .

Lurer du på hva du skal lage av de norske eplene? Du finner gode tips til oppskrifter med norske epler hos Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Se etter Nyt Norge når du kjøper epler så vet du at de er produsert av dyktige norske epleprodusenter.

Har de ikke norske epler i din lokale butikk? Spør etter dem!