I Norge er vi tilnærmet selvforsynte med gulrot. Gulrøtter passer som både til middag og som dessert og snacks. Gulrøtter er smakfulle, næringsrike og bra for norsk matsikkerhet!
Norske gulrøtter i maten
Gulrøtter er nok kanskje vanligst å spise som snacks eller tilbehør til middag, men kan inngå i diverse bakster, smoothies, juice, pålegg og supper.
Har du noen myke gulrøtter i kjøleskapet, kan du raspe dem opp til marmelade. Oppskriften finner du her, og er med frisk smak av sitron og spenstig ingefær.
Frister det med en gulrotkake til kaffen? Her finner du en oppskrift på en enkel og saftig gulrotkake i langpanne (avbildet under).
Norske gulrøtter er fulle av betakaroten
Betakaroten blir til vitamin A i kroppen, og er et antioksidant som både kan redusere risikoen for kreft og opprettholde et nattesyn. Dette er gulrøtter fulle av, samtidig som de inneholder andre viktige næringsstoffer som vitamin C og kalium. Vitamin C kan redusere risikoen for kreft, og kalium – i moderate mengder – bidrar til å opprettholde normal hjertefunksjon. Ellers er gulrøtter energifattige, med mesteparten av energien fra karbohydrater (10%) og kostfiber (rundt 3%).
Gulrøtter i Norge
Gulrot kommer i forskjellige farger – som svart, lilla, gul, oransje og hvit – men i dag er det den oransje som er mest dyrket og kjent for forbrukerne. Vi er selvforsynte på gulrøtter, og det meste av produksjonen foregår i Øst-Agder, Vestfold og Rogaland. Gulrøttene har lang holdbarhet med riktig temperatur (0-2ºC) og emballasje, som gjør at vi kan få kjøpt det i butikken året rundt.
Norske grønnsaker på menyen
Sammen med Opplysningskontoret for frukt og grønt jobber vi for å fremme norske frukter, bær og grønnsaker i kostholdet. Det er smakfullt, næringsrikt og matsikkert!
Se etter Nyt Norge-merket i butikken, så vet du at det er norsk!