Tilbehør til julematen? Velg norske grønnsaker!

Norske rotgrønnsaker er det beste tilbehøret til julematen

Frukt og grøntNorsk julematVinter

Veldig mange velger norsk ribbe og pinnekjøtt til jul. Velge norsk kan du også enkelt gjøre med tilbehøret ved å velge norske rotgrønnsaker! Se etter Nyt Norge så vet du at rotgrønnsakene er norske og dyrket av dyktige norske grønnsaksbønder. Her finner du en oversikt over det vanligste tilbehøret til norsk julemat, og hvilke grønnsaker som passer til hvilken rett.

ribbe og tilbehør, jul, julemat
Norsk pinnekjøtt med norske grønnsaker som tilbehør. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.

Kålrot

Kålrot (eller kålrabi om du vil!) er en selvfølge for mange i jula og da gjerne i form av stappe. Her har vi to gode tips! Hvis kålrota er litt blek på farge og du ønsker en varmoransje farge er det et supert triks å blande i litt gulrot. Vårt andre tips er å blande i litt potet hvis stappen blir for tynn. 

Pinnekjøtt kålstappe, kålrotstappe, norskmat,
Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Gulrot

Friske farger er kanskje ikke det du forbinder med tradisjonell, norsk julemat? Frykt ikke – gulrota kommer deg til unnsetning! Den kan både gi kålrotstappen din en dypere farge, og er du riktig så heldig og får tak i regnbuegulrøtter blir juletallerkenen din en fryd for øyet! Bak dem i staver i ovnen og server med friske urter. 

Nyt Norges lille guide til gulrota finner du her

Regnbuegulrøtter
Regnbuegulrøtter. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Sellerirot

Sellerirota kan mer enn suppe og puré! Vi slår et slag for å bake den i ovnen, og servere den til jul! Saltbakt sellerirot passer utmerket til ribbe. 

Her finner du mer informasjon om den fantastiske sellerirota. 

Saltbakt sellerirot med smør og frisk krusepersille
Saltbakt sellerirot med smør og frisk krusepersille. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Persillerot

Bladpersille passer til alt. Det gjør også persillerota. Rota smaker mer, og passer svært godt til julas retter. 

Sjekk ut Opplysningskontoret for frukt og grønt sin oppskrift på bakte persillerøtter

Persiellerot fat norskmat oppskjært
Bakte persillerøtter. Foto: Marte Garmann/Opplysningskontoret for frukt og grønt.

God jul!

I Norge er vi så heldige at vi kan dyrke grønnsaker som kan lagres gjennom hele vinteren. Norske rotgrønnsaker er fulle av næring, og er et utmerket valg til julematen. Se etter Nyt Norge så vet du at rotgrønnsakene er norske. 

Her kan du lese mer om norske rotgrønnsaker!