Veldig mange velger norsk ribbe og pinnekjøtt til jul. Velge norsk kan du også enkelt gjøre med tilbehøret ved å velge norske rotgrønnsaker! Se etter Nyt Norge så vet du at rotgrønnsakene er norske og dyrket av dyktige norske grønnsaksbønder. Her finner du en oversikt over det vanligste tilbehøret til norsk julemat, og hvilke grønnsaker som passer til hvilken rett.
Kålrot
Kålrot (eller kålrabi om du vil!) er en selvfølge for mange i jula og da gjerne i form av stappe. Her har vi to gode tips! Hvis kålrota er litt blek på farge og du ønsker en varmoransje farge er det et supert triks å blande i litt gulrot. Vårt andre tips er å blande i litt potet hvis stappen blir for tynn.
Gulrot
Friske farger er kanskje ikke det du forbinder med tradisjonell, norsk julemat? Frykt ikke – gulrota kommer deg til unnsetning! Den kan både gi kålrotstappen din en dypere farge, og er du riktig så heldig og får tak i regnbuegulrøtter blir juletallerkenen din en fryd for øyet! Bak dem i staver i ovnen og server med friske urter.
Nyt Norges lille guide til gulrota finner du her!
Sellerirot
Sellerirota kan mer enn suppe og puré! Vi slår et slag for å bake den i ovnen, og servere den til jul! Saltbakt sellerirot passer utmerket til ribbe.
Her finner du mer informasjon om den fantastiske sellerirota.
Persillerot
Bladpersille passer til alt. Det gjør også persillerota. Rota smaker mer, og passer svært godt til julas retter.
Sjekk ut Opplysningskontoret for frukt og grønt sin oppskrift på bakte persillerøtter.
God jul!
I Norge er vi så heldige at vi kan dyrke grønnsaker som kan lagres gjennom hele vinteren. Norske rotgrønnsaker er fulle av næring, og er et utmerket valg til julematen. Se etter Nyt Norge så vet du at rotgrønnsakene er norske.
Her kan du lese mer om norske rotgrønnsaker!