Norske vafler

Norsk tradisjonsmat

Vafler er et utmerket valg når du ønsker å støtte den norske bonden. Ved å lage vafler basert på norske råvarer støtter du norske egg-, melk- og kornbønder. Med norsk fyll kan listen bli enda lengre! Se etter Nyt Norge på eggpakken, melkekartongen og melposen så vet du at vaffelingrediensene er produsert av dyktige, norske bønder. Her får du vår beste vaffeloppskrift og tips til vaffeltopping.

Oppskrift på norske vafler

For å lage perfekte norske vafler, trenger du følgende ingredienser:

Ingredienser:

  • 4 egg
  • 100g sukker
  • 100 g smeltet smør
  • 400g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts kardemomme (valgfritt)
  • En klype salt

Slik gjør du:

  1. Visp sammen egg og sukker i en stor bolle til det er godt blandet.
  2. Smelt smøret og la det avkjøle litt.
  3. Sikt sammen hvetemel, bakepulver, kardemomme (hvis du bruker det) og salt i en annen bolle.
  4. Tilsett melblandingen vekselvis med melken til eggeblandingen, og rør godt mellom hver gang for å unngå klumper.
  5. Rør inn det smeltede smøret til røren er glatt.
  6. La røren svelle i ca. 15 minutter, slik at melk og mel får tid til å binde seg sammen.
  7. Varm opp vaffeljernet, og pensle med litt smør hvis det ikke er non-stick.
  8. Hell ca. en øse med røre i vaffeljernet (mengden avhenger av jernets størrelse), og stek vaflene til de er gylne og sprø.
  9. Server vaflene varme med ditt favorittpålegg, for eksempel syltetøy, rømme eller brunost.

Nyt deilige, hjemmelagde norske vafler! Husk at du kan justere sukkermengden etter hvor søte du foretrekker vaflene, og at kardemomme er valgfritt avhengig av din smak. Foretrekker du pannekaker over vafler? Her finner du oppskrift og våre beste tips til norske pannekaker.

Tilbehør til vaffel

En av de beste tingene med vafler er muligheten til å variere tilbehøret. Klassikere som syltetøy og rømme, eller brunost og smør, gir en deilig kombinasjon av søtt og salt. For en frokostvri, kan vafler toppes med hvitost og annet pålegg, og i Nord-Norge er det populært å ha egg på vaflene. Her får du våre beste tips:

Vafler med blåmuggost

Vafler med blåmuggost er en smakseksplosjon! Dryss over norsk honning (for eksempel fra Honningcentralen). Server også gjerne med fenalår fra Norge så får du en vaffel med smak av tradisjon og håndverk.

Vaffel med blåmuggost og fenalår
Vaffel med blåmuggost og fenalår. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Pølse i vaffel

I Moss er pølse i vaffel en lokal favoritt som flere har latt seg inspirere av. Vil du gjøre den ekstra spennende kan du servere med syltet rødløk. Da får du en perfekt blanding av søtt, salt og syrlig.

Tasty pølse i vaffel
Pølse i vaffel. Foto: Lisa Westgaard.

Vaffelkake

Vaffelkake både ser fantastisk ut og smaker veldig godt. Lag en fløyelsmyk krem og server med norske bær og frukt. I stedet for å servere kaken i tradisjonelle vaffelplater kan du skjære ut «kakestykker» av vaffelkaken.

Vaffelkake
Vaffelkake. Foto: Oda Christensen

Norske vafler fra den norske bonden

Neste gang du lager vafler kan du tenke på de norske bøndene som har bidratt til ingrediensene. Alt starter hos bonden! Nyt Norge og nyt smaken av ekte norsk tradisjon.