Hvilke eplesorter kan vinterlagres?
Eplesortene Rød Aroma, Elstar og den nye eplesorten Rubinstep egner seg spesielt godt til lagring og kan holde seg sprø og friske så lenge som et halvt år etter innhøsting! Rubinstep er vintereple-sorten det satses mest på. Det er en ganske ny sort i Norge som har hatt stor fremgang de siste årene. Det er et søtt, sprøtt og saftig eple som kommer svært godt ut i smakstester.
Se etter Nyt Norge-merket på eplene så vet du at de er norske!
Har de dem ikke i din lokale butikk? Spør etter dem!
Utvider sesongen med moderne lagringsteknologi
Vanligvis har sesongen for norske epler vært over i november, men moderne norske epleprodusenter har tatt i bruk teknologi som utvider sesongen!
ULO står for Ultra low oxygene. Oksygennivået i luft er 21%. Gjennom ULO senkes oksygennivåret i lagerrommene fra 21% og ned til 1% ved at luften i lagerrommet blåses ut og lagerrommene tilføres nitrogen ved hjelp av en nitrogengenerator. Samtidig som oksygennivået (O2) senkes til 1% så øker CO2-nivået til 1%.
I dvale
På den måten legges eplene i «dvale» og modningsprosessen eller nedbrytningsprosessen går saktere. Dermed holder eplene seg friske lenger. Det er denne prosessen som gjør at eplene holder seg sprø og saftige i mer enn et halv år etter innhøsting.Det er godt nytt for deg som kunde som får friske og sprø norske epler til jul og utover vinteren! Se etter Nyt Norge så vet du at eplene er norske.
Hva skal du lage av de norske eplene?
Det er mye godt du kan lage av norske epler. Hva med en deilig epleterte med vaniljekrem? Eplevafler gir deilige, lett syrlige vafler med masse smak. Perfekte i matpakken! Norsk kål og norske epler smaker nydelig sammen, og begge får du kjøpt i butikk nå. Prøv deilige ovnsbakte epler og rødkål.
Vi må heller ikke glemme hvor godt det er å spise et eple i seg selv. Norske epler er én av få norske frukter du kan ha i matpakken gjennom vinteren. Søtt, sprøtt og saftig og veldig, veldig godt.