Nyt Norge utfordrer Eirik Lyssand til å lage papsemat og norsk turmat basert på gode, norske råvarer i sesong. Her får du både oppskrifter og Eirik Lyssands beste tips for å få barn til å spise mer norske grønnsaker. Vil du se Eirik lage smashburger og boeuf bourguignon? Filmene finner du lenger ned i saken. God middag!
Eirik Lyssands beste tips for å få barn til å spise mer norske grønnsaker
- Kresne barn? Helt normalt! Ta utgangspunkt i noe barna allerede liker. For eksempel en hamburger! Server med grønnsaker barna kanskje ikke har smakt før. Når de allerede får noe de liker er det mer sannsynlig at de smaker på resten også.
- La barna lage mat sammen med deg! Får barna være med på å kutte grønnsakene kan du være sikker på at de også får mer lyst til å smake på dem.
- Server gjerne grønnsakene først med en hjemmelaget dip. Da får du god tid til å lage ferdig middagen. Sultne barn v
Utfordring 1: Lag papsemat basert på gode, norske råvarer
Ovnsbakte norske rotgrønnsaker:
- Pastinakk
- Rødbeter
- Potet
- Gulrot
- Sellerirot
Kutt grønnsakene i båter eller staver, tilsett salt, litt sitronsaft og olje eller smør. Stek i varmluft på 190 grader til de er møre (ca. 45 minutter).
Smashburger:
- Kjøttdeig
- Løk
- Hvitløk
- Salt og pepper
- Et egg (kan sløyfes)
Fremgangsmåte:
Bland ingrediensene lett. Form til en ball og klem flat i panna for å «smashe». Stek til kjøttsaft kommer opp og burgeren er brun i kantene. Snu, legg på ost og stek i 1 minutt til.
Servering:
- Server burgeren med norske gulrøtter, tomat, salat og coleslaw. Coleslaw kan lages av eple, kål, gulrot, rømme, eddik/sitron, sukker, majones og sennep. Bruk det du har, smak til underveis.
Utfordring 2: Lag norsk turmat som kan nytes i naturen
Handleliste for 4-5 personer:
- 600 g høyrygg, i terninger
- 1 stor gul løk, i biter
- 4 fedd hvitløk, finhakket
- 4 små rødbeter, skrellet og delt i kvarte
- 4 medium gulrøtter, i store biter
- En pose Delikatesseløk eller sjalottløk
- 1/4 sellerirot, i biter
- 2 ss tomatpuré
- 2,5 dl kjøttkraft
- 1/2 flaske rødvin*
- 3 laurbærblad
- 1 boks hakkede tomater
- 7-8 sopp, sjampinjong
- Urter: timian, persille, rosmarin
Potetmos:
- 500 g poteter (melne), skrelt og kokt
- 1 pastinakk
- 200 g smør
- 1 boks fløte
Fremgangsmåte:
- Del høyryggen i terninger på 3 cm. Brun dem i en gryte på høy varme. Ta dem ut og senk varmen til medium. Tilsett gulrøtter, sellerirot i skiver/terninger, og løkringer. Stek til det blir mykt, tilsett finhakket hvitløk mot slutten.
- Hell rødvinen/evt. litt av kraften i gryta for å løsne smak fra bunnen. Tilsett tomatpuré, hakkede tomater, kjøttet og nok kjøttkraft til å dekke kjøttet. Ha også i perleløk/sjalottløk og en bunt urter (alle urtene unntatt soppen). La det koke opp. La det småkoke i 2,5-3 timer.
- Mot slutten, stek soppen i en egen panne. Tilsett den stekte soppen i gryta de siste 10 minuttene.
- For potetmos: Kok skrelte poteter, mos dem med smør mens de er varme. Smak til med salt.
Hell den ferdige gryten på mat-termoser (eller helt vanlige termoser) og ha potetmosen i en boks.