Nyt Norge utfordrer Kristoffer Tvilde (@krisslovesfood) til å lage god og rimelig mat basert på norske råvarer, og til å bytte ut én importert råvare med norsk. Her kan du se hvordan Kriss løste utfordringen. Her får du også oppskriftene så du kan prøve hjemme! Vil du se Kriss lage rispapirdumplings og byggburrito? Filmene finner du lenger ned i saken. God middag!
Utfordring 1: Lag rask, god og rimelig mat basert på norske råvarer
INGREDIENSER:
- 8 rispapir
- 1/2 hodekål
- 3 gulrøtter
- 1/2 kålrot
- 3 vårløk
- 2 fedd hvitløk
- 1 cm ingefær
- 1 chili
Saus:
- 2 ss østerssaus
- 1 ss soyasaus
- 1 ss sesamolje
- Saften fra 1/2 lime
- 1 ss honning
Topping:
- Fersk koriander
- Peanøtter
- Hoisinsaus
Fremgangsmåte:
- Finhakk alle grønnsakene og stek dem i en panne i 4 minutter.
- Bland sammen sausingrediensene og hell dem i pannen med grønnsakene. La det småputre i 2-3 minutter mens du rører, og sett deretter til side.
- Dypp rispapirene i vann og fyll hver med 1 spiseskje av grønnsaksblandingen. Brett sammen og stek i 4 minutter på hver side til de blir sprø.
- Dryss over hoisinsaus, peanøtter og fersk koriander.
Nyt de herlige kål-dumplingsene! 🥟
Utfordring 2: Finn en importert råvare som enkelt kan byttes ut med norsk!
I Norge produserer vi mye bygg, men vi spiser bare 3000 tonn. Ris kan enkelt erstattes av bygg, og her får du Kriss sin enkle og gode oppskrift på byggburrito!
Ingredienser:
- 200g byggryn
- 1 løk, hakket
- 1 pk sorte bønner
- 1 håndfull koriander
- 3 dl grønnsaksbuljong
- 1 ss spisskummen
- Salt og pepper
- 4 tortillalefser
Ertemos:
- 200g grønne erter (frosne)
- Saften fra 1/2 lime
- 1 ss smør
- Salt og pepper
Topping:
- Valgfri saus/salsa, f.eks. pico de gallo
Fremgangsmåte:
- Skyll byggrynene i vann og la dem renne av seg.
- Stek løken i en gryte i 3-4 minutter. Tilsett deretter byggrynene, krydderene og grønnsaksbuljongen. La det småkoke i ca. 15 minutter.
- Varm opp ertene i en liten gryte. Tilsett litt smør, lime, salt og pepper, og mos dem med en stavmikser.
- Når byggrynene er ferdige, bland inn sorte bønner og grovhakket koriander.
- Fyll en tortillalefse først med ertemosen og deretter byggrynblandingen. Brett sammen og skjær i to. Server med den sausen du liker. Her bruker jeg pico de gallo.
Oppskrift på pico de gallo:
- 250g tomater, hakket
- Saften fra 1/2 lime
- 1 ss extra virgin olivenolje
- 1/2 rødløk, finhakket
- 1 håndfull koriander, grovhakket
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1/2 chili, finhakket
- Salt og pepper