Slik lykkes du med kalkun på nyttårsaften

Når nyttårsaften nærmer seg, gleder mange seg til å dele et deilig måltid med venner og familie. Og hva er vel mer festlig enn en helstekt norsk nyttårskalkun som midtpunkt på festbordet?

FjørfeNorsk julematVinter

Oppskrift på kalkun med tilbehør

Når du skal tilberede en kalkun som er nyttårsaften verdig, er det viktig å starte med de beste råvarene. Velger du kalkun merket med Nyt Norge kan du være sikker på at bonden har fulgt strenge norske regler for dyrevelferd (les mer om dyrevelferdsprogrammet for kalkun her), noe som gir et godt utgangspunkt for et saftig og smakfullt resultat. Husk å tine kalkunen i kjøleskapet i to til tre dager før tilberedning, og beregn ca. 500 gram per person.

Steketid og temperatur

En gylden regel for steketid er omtrent 30 minutter per kilo kalkun. Temperaturen bør være 175 grader for å sikre jevn steking. Bruk et steketermometer for å sjekke at kalkunen har nådd riktig temperatur: 68 grader i brystet og 82 grader i låret.

10 enkle tips som garanterer saftig kalkun

  1. Tin kalkunen i god tid – beregn to til tre dager i kjøleskapet.
  2. Beregn ca. 500 gram per person for riktig mengde.
  3. Stek kalkunen med brystsiden opp og bind bena sammen for å beholde formen.
  4. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper før steking.
  5. Stek kalkunen nederst i ovnen ved 175 grader for jevn varme.
  6. Plasser en langpanne med 3-4 dl vann nederst i ovnen for å opprettholde høy luftfuktighet.
  7. Sjekk om kalkunen er ferdig ved å stikke en kniv inn ved lårfestet – klar kjøttsaft indikerer at den er klar.
  8. Dekk kalkunen med aluminiumsfolie hvis den blir for mørk under steking.
  9. La kalkunen hvile i minst 15-20 minutter før du skjærer den opp for å beholde saftigheten.
  10. Fyll kalkunen med din favoritt «stuffing» for ekstra smak og saftighet.
Kalkun til nyttår
Kalkun til nyttår. Foto: MatPrat

Tilbehør til kalkun

Tilbehøret spiller en viktig rolle for et fullkomment kalkunmåltid. En klassisk waldorfsalat er en sikker vinner, mens ovnsbakte rotgrønnsaker gir en deilig sødme og farge til måltidet. En rik og krydret saus er det perfekte følget til kalkunens milde smak.

Men husk, ingen kalkun er komplett uten en god stuffing.

Forslag til Stuffing

En god stuffing kan virkelig løfte nyttårskalkunen til nye høyder. Her er noen forslag til stuffing som vil imponere gjestene dine:

  • Klassisk Brødstuffing
    Start med å tørke brødterninger i ovnen til de er gyldne og sprø. Bland dem deretter med sauterte løk og selleri i rikelig med smør. Tilsett krydder som salvie, rosmarin og timian for en herlig duft og smak. Blandingen fuktes med kraft eller buljong, og så stekes den til den er gylden og sprø på toppen.
  • Fruktig Stuffing med Tranebær og Aprikos
    For en søtere stuffing, prøv en blanding av tørkede tranebær og aprikoser sammen med brødet. Tilsett litt appelsinskall og en klype kanel for en juleaktig vri. Denne stuffingen er spesielt god med en kalkun som har en glasur eller saus med litt sødme.
  • Nøtte- og Soppstuffing
    For en mer rustikk og jordnær stuffing, prøv en blanding av forskjellige typer sopp stekt med hvitløk og urter. Tilsett grovhakkede nøtter som valnøtter eller pekannøtter for en deilig krønsj.

Uansett hvilken stuffing du velger, sørg for at den er godt krydret og fuktig, slik at den komplementerer kalkunens saftige kjøtt. Og husk, det er alltid en god idé å tilberede ekstra stuffing og steke den ved siden av kalkunen, slik at alle får nok av denne deilige delen av måltidet.

Drikke til nyttårskalkun

Det finnes mange gode alternativer når du skal velge drikke til nyttårskalkun. Det lyse og magre kjøttet er svært drikkevennlig. Her får du våre 3 beste tips:

  1. Norsk Sider
    Mange forbinder fransk Champagne med nyttårsfeiringen, men vi slår et slag for norsk Sider laget av norske epler! En tørr og frisk norsk sider med god fruktighet er et strålende valg til nyttårskalkun uansett hvilken stuffing du velger. Visste du at Sider frå Hardanger er en geografisk beskyttet betegnelse, og dermed et viktig stykke norsk kulturarv? Du kan lese mer om Sider frå Hardanger her.
  2. Norsk øl
    Lyse, friske øltyper passer også utmerket til nyttårskalkun. En lys og frisk hveteøl enten i tysk (weissbier) eller belgisk stil (wit) har lav bitterhet, men høy friskhet og god fruktighet. Mange norske bryggerier brygger disse ølstilene. Spør ditt lokale vinmonopol om råd. Det finnes også mange gode alkoholfrie øl på markedet, og utvalget blir stadig bedre. Se etter en alkoholfri hveteøl i butikk eller på Vinmonopolet.
  3. Norsk eplemost
    Velger du en fruktig stuffing til nyttårskalkunen passer norsk eplemost perfekt som drikke til maten. Du får høy friskhet fra saftige, og syrlige norske epler.
Nærbilde av glass med Sider fra Hardanger, perfekt til kalkun på nyttårsaften
Sider frå Hardanger er en geografisk beskyttet betegnelse som passer godt til nyttårskalkun. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.

God middag og godt nyttår!