Smalahove – førjulsmat med lange tradisjoner

LamNorsk tradisjonsmatVinter

I en tid hvor matberedskap og bærekraft virkelig er satt på dagsordenen er det viktig at vi spiser opp hele dyret. La oss begynne med Smalahove!

Hva er smalahove?

Smalahove er en tradisjonell norsk rett som stammer fra Vestlandet, og består av et røkt og kokt sauehode. Retten blir ofte servert med poteter og kålrotstappe, og er spesielt populær i førjulstiden. Smalahove har dype røtter i norsk kultur og historie, og gir et unikt innblikk i landets kulinariske tradisjoner. For de som ønsker å oppleve autentisk norsk matkultur, er smalahove en uforglemmelig og smakfull opplevelse. Norsk sau og lam er en del av vår kulturarv, og ved å velge norsk lam støtter vi ikke bare lokale bønder, men også en bærekraftig fremtid for norsk landbruk.

Slik tilbereder du smalahove

  1. Legg smalahovene i en stor kjele med vann. Vannet skal dekke hodene. 
  2. Gi kjelen et raskt oppkok, bytt vann og kok i 2,5-3 timer på svak varme.
  3. Lag kålrotstappe! Vask og skrell kålrot og gulrøtter. Kutt dem i terninger og kok dem møre i lettsaltet vann. Behold litt av kokevannet, bland inn fløte og smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Detaljert oppskrift på kålrotstappe med bilder finner du her. Dryss gjerne litt finhakket persille på toppen ved servering.
  4. Kok dine favorittpoteter. Lurer du på hvilke poteter som egner seg til koking? Ta en titt i vår potetguide her
  5. Skjær Vossakorv opp i rause biter og stek i panne til de er gjennomvarme. 
  6. Server! Anrett smalahove på en tallerken med nykokte poteter, kålrotstappe, vossakorv og kraft fra trekkingen. 

    Dette var den enkle versjonen. Detaljert oppskrift på smalahove finner du hos MatPrat her.
Smalahove på fat
Klassisk smalahove servert med poteter og kålrotstappe. Foto: MatPrat

Hva skal du drikke til Smalahove? 

Smalahove er både smaksrikt og fettrikt, så det passer utmerket med et smaksrikt øl og akevitt til. Ønsker du et øl som gir en frisk kontrast til den salte og fettrike maten bør du velge et lyst og friskt øl, for eksempel en pils eller et lyst og friskt hveteøl. Et hveteøl i belgisk stil (wit) har både appelsinskall og koriander som gir et lett syrlig og friskt preg.

Ønsker du et kraftigere øl som i større grad harmonerer med maten kan du velge et mørkere øl som for eksempel en bayer, porter eller stout. Da får du sødme som balanserer saltet fra Smalahovet. 

På samme måte kan du tenke når du skal velge akevitt. En lys og lett akevitt hvis du ønsker en lettere stil eller en fyldigere fatpreget akevitt hvis du vil ha noe som kan hamle opp med de kraftige smakene fra Smalahovet. 

Johannes Dyste , Toten kålrotpakkeri
Johannes Dyste , Toten kålrotpakkeri

Slik spiser du smalahove

Nå har du fått den enkle oppskriften på hvordan du lager smalahove. Nå lurer du kanskje på hvordan du skal spise det? Det kan vi fortelle deg! 

Tradisjonelt blir det servert et halvt smalahove på tallerkenen der hjernen er fjerna, men med øyne, tunge og tenner. Det er vanlig å begynne med øret. Der sitter det mye fett, så det er viktig å spise det mens det er varmt slik at det har riktig konsistens.  

Kan man spise øyet på Smalahove? 

Det er klart du skal spise øyet! For å få tak i øyet må du bryte kjeven ut. Da får du enkel tilgang til øyet. Start med å skrape ut eplet slik at du får tak i øyemuskelen. Øyemuskelen regnes som en delikatesse! Også den bør spises varm slik at den har riktig konsistens. 

Resten av hodet spiser du i eget tempo. Tungen regnes også som en delikatesse og kjøttet med minst fett finner du rundt kjeven. God fornøyelse! 

Smalahove Vossakjøt i forpakningen
Smalahove fra Vossakjøt.

Smalahove-historie – fra husmannskost til festmat

Smalahove var tidligere hverdagskost. I dag er den regnet som en delikatesse, og spises over hele landet. Smalahove er signaturrett nummer én frå Voss. Tradisjonelt ble Smalahove sett på som hverdagsmat i en tid der det var viktig å spise opp hele dyret for å få mest mulig mat fra hvert dyr. I en tid hvor matsikkerhet og bærekraft blir viktigere og viktigere er det å bruke opp hele dyret minst like aktuelt.

Slik blir Smalahove laget

Smalahovene svis, lakesaltes og eldhusrøkes for å få fra den mildem rike smaken i det møre sauekjøttet. Produksjonen av Smalahove er en kunst de har perfeksjonert hos Smalahovetunet – Norges eneste produsent av Smalahove siden 1997.

Etter at smalahovene er svidd kløyves de i to. Deretter ligger de i kaldt vann i et døgn, og så i saltlake i tre døgn. Til slutt røykes smalahovene i tradisjonelle eldhus i mellom 8 til 10 timer. Det er dette som gir den karakteristiske smaken. Mer om produksjonen av Smalahove hos Smalahovetunet kan du lese her

Forsidebilde: MatPrat.