Alt ligger i forberedelsene
Har du prøvd å kutte løk eller gulrot med en sløv turkniv før? Da vet du at det ikke er noen umiddelbar suksess. Vårt beste tips er å gjøre all kuttingen hjemme med en god kjøkkenkniv. Pakk deretter alt i en beholder. Legg en smørklatt på toppen – du trenger ikke ta med deg hele smørpakka! Potetmos er genialt på tur og passer perfekt til gryteretter. Lag den på forhånd av norske poteter og putt den i pose på termos. Klar til servering!
Alt i én panne
Du har kanskje hørt om one pot pasta? Det samme prinsippet gjelder all turmat! Du vil ha minst mulig oppvask i skogen. Det får du ved å lage alt i én panne! Det finnes mange gode stekepanner og gryter beregnet for turbruk. Det viktigste er at du har en med lokk. Da bruker du mindre gass og maten blir raskere ferdig.
Boeuf Bourguignon er strålende turmat som du både kan lage på tur, eller til og med lage ferdig hjemme før du drar på tur. Lager du den ferdig hjemme trenger du bare å helle den på en mattermos og servere deilig, hjemmelaget kjøttgryte til turfølget. Alle får varm mat samtidig og lite er så godt som en deilig, varmende kjøttgryte på tur.
Oppskriften på Eirik Lyssands Boeuf Bourguignon finner du her.
Det er lov til å ta noen snarveier!
Pizzasnurrer og ferdig vaffelrøre er geniale snarveier til fantastisk turmat. Pizzasnurrene lager du ved å smøre et lag pizzasaus eller tomatpuré. Så velger du fyll selv, men skinke, ost, vårløk og basilikum er en klassiker! Pakk dem med deg og stek dem i panne på primus eller bål. Den ferdige vaffel- eller svelerøra pakker du med deg i sekken. Vaffeljern til turbruk får du enkelt tak i. Hvis ikke vekt er viktig for deg får du tak i et klassisk Espegard-vaffeljern i støpejern på loppis! Det legger du rett på bålet – bedre vafler får du ikke!
Ostesmørbrød på bål
Et deilig ostesmørbrød passer også utmerket på tur. Det smaker ekstra godt om du har et toastjern til turbruk, men det går også helt fint å pakke den inn i folie og varme i glørne på bålet eller bare grille det ved hjelp av pinner. Vi anbefaler gode, smaksrike norske oster som fyll. Prøv for eksempel Rabagast fra Synnøve, ekstra vellagret Norvegia, Østavind eller Ridderost fra TINE. Med en god skinke og norske urter får du et luksus-ostesmørbrød som er like populær blant store og små.
Matauk – høst fra naturen!
Har du luksusvarer i fryseren? Som skogssopp fra sesongen, skogsbær eller hagebær? Ta dem med på tur! Om ikke du har fryst ned selv finnes det norsk sopp – både fersk og frossen – i butikk. Det samme gjelder selvsagt for bær. Sopp gir en utmerket mulighet til å lage sopptoast på tur – en skikkelig luksusforrett! Stek først skivene i smør i en panne. Surr så løk og sopp og ha det på skivene. Bærene kan du bruke som fyll i vafler eller som topping i en gryterett.
Sommer og høst er høysesong for matauk. Skogen bugner av sopp, bær og andre spiselige vekster. Er du så heldig at du bor i nærheten av et vann eller vassdrag med edelkrepsbestand? Hvis bestanden tåler det åpnes det for krepsefiske, og det er mulig å kjøpe seg krepsekort. Krepsing er en helt fantastisk aktivitet å gjøre med små barn. Pass på at du kun tar ut kreps over minstemålet. Å la barna se en kreps gå fra grønnbrun til rød i kjelen er en veldig morsom opplevelse!
Pølseomelett til frokost
Pølseomelett er en mettende og god frokost som er enkelt å lage på tur. Fordelen med en pølseomelett er at alle på tur får varm frokost. Mange lager egg og bacon på primus, men er dere flere på tur tar det lang tid og noen vil få kald frokost fordi det er vanskelig å lage til flere på én gang med begrenset stekekapasitet. Pølseomelett lager du ved å surre litt løk først. Så har du i pølsene og steker dem til du synes de er ferdige. Så heller du på egg og rører raskt rundt. Så setter du på lokket og lar den steke til den er ferdig.
Fiskesuppe med fisk du har fisket selv!
Lite er bedre enn fiskesuppe på tur med fisk du nettopp tok opp av elva selv! Det meste kan brukes – ørret, røye, abbor, sik eller det du måtte få tak i. Nå er de norske rotgrønnsakene i sesong. Kutt gulrot, sellerirot og purre på forhånd. Surr dette og tilsett ferdig fiskekraft. Kok til grønnsakene er ferdige, ha i fløte og tilsett fisken som du har filetert og skåret i fine biter. La det trekke og topp med friske urter.