Norsk mat og matkultur har sitt særpreg fra det marginale jordbruket og tøffe klimaet i Norge. Råvarene våre har ofte vært tilgjengelige i korte sesonger, og da ofte i store mengder. Svært mye av det vi spiser har vi tradisjonelt skaffet oss om høsten. Da tas kornet opp, bær plukkes, epler høstes, lammene hentes ned fra fjellet og poteter og andre grønnsaker høstes. Dermed har vi alltid hatt behov for å konservere råvarene mens de er i sesong, og lagre de gjennom en kald og lang vinter.
Tradisjonelle retter som vekker gode minner – og nye retter som viser frem norske råvarer på en ny og spennende måte. Matkulturen er alltid i utvikling, og spesielt i et land som Norge har vi nok ofte hentet inspirasjon fra andre land for å lage retter med de råvarene vi har.
Det sies at vår nasjonalrett fårikål er basert på den danske retten gås-i-kål. Når vi først snakker om kål, den japanske kålomeletten okonomiyaki er utmerket med norsk kål som råvare. Det er bare å prøve seg frem, velge norsk i butikken, og lage det man liker.