norske råvarer: grønne frosne erter eksempel på det

Norske råvarer

Norske råvarer er trygg mat og god smak

Norske råvarer er hjørnesteinen i norsk matkultur og på norske matbord. Fra friske grønnsaker til kjøtt, melk og korn er norske råvarer fra hele landet viktige for norsk selvforsyning og ikke minst for god smak.

Norge er et langstrakt land med unike forutsetninger

Norge er et land med store geografiske og klimatiske variasjoner. Fra de grønne dalene sør i landet til de barske fjellene i nord har norske bønder tilpasset seg utfordringene i landskapet. Dette har skapt en råvareproduksjon som er unik i verden:

  • Kaldt klima: Gjør trykket fra skadedyr mindre og reduserer behovet for plantevernmidler.
  • Lange avstander: Hindrer spredning av sykdommer mellom dyr og planter.
  • Smak: Kalde netter og lange lyse dager gir norske frukt og grønnsaker unik smak. Frukt og grønnsaker som er dyrket i Norge har ofte kortere vei til forbruker – det gjør noe med smaken. Norske beitedyr beiter ved fjell og fjord og de unike beiteforholdene vi har i Norge gjør også noe med smaken på både kjøtt og melk.

Norske råvarer bidrar til økt norsk selvforsyning

Selv om Norge er verdensledende på sjømat, er vi ikke selvforsynte på landbruksbaserte matvarer. Bare rundt 40% av maten vi spiser er produsert i Norge, men et bredt flertall ønsker å øke denne andelen.

For å oppnå høyere selvforsyning må vi:

  1. Produsere mer mat: Utnytte dyrkbar mark over hele landet. Produsere mer norsk mat i norske veksthus. Utnytte utmark som egner seg til beite.
  2. Etterspørre norsk mat: Velge norske råvarer når vi handler og etterspørre norsk mat i butikken.

Lær om hvordan du kan bidra til økt norsk selvforsyning her.

Nyt Norge-merket sikrer at:

  • Husdyrene er født og oppvokst i Norge
  • Korn, frukt, bær og grønnsaker er dyrket i Norge
  • Alle råvarer er høstet, slaktet, transportert og foredlet i Norge

Kvalitetssystem i landbruket (KSL):

Mat og drikke merket med Nyt Norge kommer fra et gårdsbruk som dokumenterer at de følger norske lover og regler gjennom Kvalitetssystem i landbruket (KSL). KSL er bondens eget verktøy for internkontroll og kvalitetssikring. Hver bonde leverer en årlig egenrevisjon, og uavhengige revisorer sjekker 5000 gårder hvert år.

Hva er en råvare?

En råvare er en uforedlet ressurs som brukes til å lage mat eller andre produkter. Norske råvarer inkluderer blant annet:

  • Frukt, grønnsaker og bær: Poteter, gulrøtter, kålrot, jordbær og epler.
  • Korn: Bygg, havre og hvete.
  • Melk og kjøtt

Hvorfor velge norske råvarer?

Ved å velge norske råvarer bidrar du til:

  • Arbeidsplasser: Norsk mat bidrar til arbeidsplasser over hele landet fra bonden som dyrker råvaren, til matindustriarbeideren som foredler den og butikkmedarbeideren som selger matvaren i butikk.
  • Levende bygder: Støtte til norske bønder og lokalsamfunn

Se etter Nyt Norge-merket neste gang du handler!