Bygg

Norske byggeklosser

Norsk bygg er bra for for deg, for miljøet og for Norge. Det er vinn-vinn-vinn!

Bygg i maten

Tradisjonelt var bygg en velbrukt kornsort til mat, i alt fra supper til brød, men i dag er det en lite kjent matingrediens erstattet av blant annet havre, hvete, pasta og ris. Bygg kan også brukes i en rekke vegetariske og veganske retter og wraps. Bruksområdet for bygg er enormt. 

Oppskriften på one pot med byggryn (avbildet under) finner du her

Flere fristende oppskrifter fra Brød og Korn finner du her.

One pot med byggryn
One pot med byggryn (Opplysningskontoret for brød og korn)

Bygg er næringsrikt

Vi baserer oss på Helsedirektoratets kostholdsråd om å inkludere grove kornprodukter hver dag. Bygg er rikt på proteiner (ca. 9-12%), karbohydrater (ca. 60-65%) og kostfiber (ca. 15-20%), og har lavt fettinnhold (ca. 2%). Næringsinnholdet varierer mellom vekstforholdene, og hvorvidt kornet fortsatt har skallet på. Bygg metter, samtidig som det tilfører kroppen essensielle byggematerialer og forbedrer tarmfunksjonen. Bygg inneholder også kostfiberet betaglukan, som reduserer kolesterol, jern som fremmer oksygenopptak og antioksidanter som kan redusere risikoen for kreft.

Byggbrød
Byggbrød (Nadin Martinuzzi)
Kornåkre Trøndelag sommer 2019

Gode forutsetninger for bygg i Norge

Det er gode forutsetninger for byggproduksjon i Norge. Tørt og kaldt klima gjør bygget mindre sårbart for ugress og muggsopp, og kort veksttid sammenfaller med den norske, korte vekstsesongen. Det gjør bygg til den mest dyrkede kornsorten nasjonalt, med 635 000 tonn årlig, noe som gjør oss selvforsynte på bygg. Likevel er det lite av det dyrkede bygget (3 000 tonn) som går til menneskelig konsum, hvorav noe går til produksjon av øl som nytelsesmiddel. Resten går til dyrefôr.

Vår visjon

Sammen med Opplysningkontoret for brød og korn jobber vi for å øke andelen bygg i det norske kostholdet. Daglig leder Torunn Nordbø har et mål om å tidoble bruken av bygg i det norske kostholdet. Se etter Nyt Norge-merket i butikken, så vet du at det er norsk. Det er både sunt og miljøvennlig, samtidig som du støtter norsk matproduksjon nå og i fremtiden. Det er vinn-vinn-vinn!

Vil du lære mer om andre kornsorter, har vi andre artikler med oppskrifter, næringsinnhold og vekst i Norge for henholdsvis hvetehavre og rug.