Bygg og byggryn

Norsk bygg: Kornsorten som bygger helse og miljø

Norsk bygg er bra for deg, bra for miljøet og bra for Norge. Det er vinn-vinn-vinn! Denne allsidige kornsorten er en av de eldste i verden, og den fortjener en plass i ditt daglige kosthold.

Slik bruker du bygg og byggryn i hverdagen

Tradisjonelt var bygg og byggryn en av de mest brukte kornsortene i Norge, brukt i alt fra supper og grøt til brød og flatbrød. I dag er kornsorten dessverre mindre kjent, ofte erstattet av havre, hvete, pasta og ris. Men bygg og byggryn er en utrolig allsidig ingrediens som kan brukes i alt fra frokostgrøt til middagsretter og desserter.

Bygg kan også brukes i en rekke vegetariske og veganske retter og wraps. Bruksområdene er enorme!

Oppskriften på one pot med byggryn (avbildet under) finner du her

Flere fristende oppskrifter fra Brød og Korn finner du her.

One pot med byggryn
One pot med byggryn (Opplysningskontoret for brød og korn)

Byggryn: Et næringsrikt valg for et sunnere kosthold

Vi baserer oss på Helsedirektoratets kostholdsråd om å inkludere grove kornprodukter hver dag. Bygg og byggryn er en næringsrik kraftpakke som er rik på proteiner (ca. 9-12%), komplekse karbohydrater (ca. 60-65%) og kostfiber (ca. 15-20%). Bygg inneholder også betaglukan, et kostfiber som kan bidra til å redusere kolesterolet, samt jern som støtter oksygenopptak i kroppen. Dette gjør bygg og byggryn til et ideelt valg for et sunt og balansert kosthold. Næringsinnholdet varierer mellom vekstforholdene, og hvorvidt kornet fortsatt har skallet på. Kornsorten metter, samtidig som det tilfører kroppen essensielle byggematerialer og forbedrer tarmfunksjonen. Bygg inneholder også kostfiberet betaglukan, som reduserer kolesterol, jern som fremmer oksygenopptak og antioksidanter som kan redusere risikoen for kreft.

Byggbrød
Byggbrød (Nadin Martinuzzi)
Kornåkre Trøndelag sommer 2019

Hvorfor er norsk bygg og byggryn et bærekraftig valg?

Hvis vi sammenlikner bygg med pasta og ris er bygg et bærekraftig valg. Det er gode forutsetninger for byggproduksjon i store deler av Norge som gjør norsk bygg til et kortreist alternativ til pasta og ris. Tørt og kaldt klima gjør bygget mindre sårbart for ugress og muggsopp, og kort veksttid sammenfaller med den norske, korte vekstsesongen. Det gjør bygg til den mest dyrkede kornsorten nasjonalt, med 635 000 tonn årlig, noe som gjør oss selvforsynte på bygg. Likevel er det lite av det dyrkede bygget (3 000 tonn) som går til menneskelig konsum, hvorav noe går til produksjon av øl som nytelsesmiddel. Resten går til dyrefôr.

Mer bygg og byggryn i det norske kostholdet

Sammen med Opplysningkontoret for brød og korn jobber vi for å øke andelen bygg i det norske kostholdet. Daglig leder Torunn Nordbø har et mål om å tidoble bruken av bygg i det norske kostholdet. 

Vil du støtte norsk matproduksjon og samtidig gjøre et sunt og godt valg? Se etter Nyt Norge-merket i butikken. Det er bra for deg, bra for miljøet og bra for Norge! Det er både sunt og miljøvennlig, samtidig som du støtter norsk matproduksjon nå og i fremtiden.

Vil du lære mer om andre kornsorter, har vi andre artikler med oppskrifter, næringsinnhold og vekst i Norge for henholdsvis hvetehavre og rug.