Saftig, norsk rug
Et tradisjonelt, norsk kosthold består av mye brød, og med norsk rug blir baksten enda saftigere.
Brødmat med rug
Tradisjonelt består det norske kostholdet av mye brød. Det er smakfullt og næringsrikt, og trenger absolutt ikke være kjedelig. Rug gir en fyldig smak og saftig produkt, og er ypperlig i surdeigsbrød, knekkebrød eller tradisjonelle lefser.
Har du et litt tørt rugbrød liggende og vil redusere matsvinn, kan du prøve en frisk triffle. Oppskrift på enkel sommerdessert med jordbær, kesam og rugbrød finner du her.
PS: Det trenger ikke være sommer for å kunne nytes, men det er da jordbærne er norske og på sitt beste!
Har du tid og kapasitet, kan du lage et saftig og luftig surdeigsbrød med rug og sprø skorpe. Oppskrift på grovt surdeigsbrød finner du her.
Norsk rug er næringsrikt
Rug er rikt på proteiner (9%), karbohydrater (59%) og noe fett (2,3%) for en god energisammensetning og kostfiber (12%) for god tarmfunksjon. Utover dette inneholder rug mye B og E-vitaminer, jern og magnesium. Jern fremmer kroppens oksygenopptak, og magnesium – i moderate mengder – bidrar til å opprettholde normal nervefunksjon. Vitamin B har ulike funksjoner etter type, fra nevrologiske funksjoner til styrking av skjelett. Mangel på vitamin E kan gi nevrologiske utfordringer, som for eksempel nedsatt balanseevne, men mangel på vitaminet er sjeldent, og forekommer stort sett hos premature barn eller ved sykdommer som hindrer opptak fra tarmen.
Oppskrift på dansk rugbrød (avbildet under) finner du her.
Rug i europeisk, amerikansk og norsk historie
Rug har en lang historie som matplante i nordøstlige Europa. Det er en hybrid fra den ville sørvest-asiatiske, opprinnelige rugplanten. Den er vinterfør, og trives i surere jord enn andre kornarter. Danmark (Jylland), Finland, Russland, Ukraina, Norge, østeuropeiske og baltiske land gir gode vekstforhold for rug, spesielt i perioder med lite såkorn, da rugkorn har god spredningsevne. I Norge kan rugen dateres til 400 etter vår tidsregning i Rogaland, og den var det mest utbredte matkornet i middelalderen, men nå er utgjør det en veldig liten del av det norske kostholdet. Rugen sås i september, og høstet i august året etter.
I 2020 ble det dyrket 34 500 tonn rug i Norge, men vi importerer nesten like mye.
Rug er sterk mot sykdommer, men i perioder med kald og våt sommer før såing er den mottakelig for meldrøye. Meldrøye er en sopp som kan gi ergotisme ved konsum, en sykdom som rammer sentralnervesystemet, og kan gi kramper, lammelser, hallusinasjoner og depresjon. Denne adferden var forbundet med heksejaktene på 15-1600-tallet, hvor folk med sykdommen ble feilaktig ansett som hekser og drept. Giftig rug gav også lavere melkeproduksjon, som igjen ble forbundet med hekseri. Det foregikk flere heksedrap i kalde perioder hvor det var mye meldrøye. Det gir rug en betydelig rolle i en blodig europeisk, amerikansk og norsk historie.
Oppskrift på rufusbrød finner du her.
Godt bakverk
Sammen med Opplysningskontoret for brød og korn jobber vi for å fremme norsk korn i kostholdet. Det er smakfullt, næringsrikt og matsikkert!
Vil du lære mer om andre kornsorter, har vi andre artikler med oppskrifter, næringsinnhold og vekst i Norge for henholdsvis bygg, havre og hvete.