Melk

Melk og meieriprodukter 

 
Visste du at vi i Norge er selvforsynte med drikkemelk? Gjennomsnittsnordmannens årlige forbruk av meieriprodukter: 82 liter melk, 8,6 kg yoghurt, 9 kg rømme eller fløte og om lag 20 kg ost.

Melk produseres i hele landet og gjennomsnittlig produksjon per ku er 8000 kg hvert år.

Melkeproduksjon i Norge – statistikk

Norge har en lang tradisjon for melkeproduksjon som strekker seg tilbake til tidlige jordbrukssamfunn. I 2023 ble det levert rett i underkant av 1400 millioner liter norsk melk i følge Norsk melkeråvare. Prognosen for 2024 er på 1470 millioner liter. Melkeproduksjon er svært viktig for norsk landbruk med hele 6500 melkeprodusenter spredt over hele landet.

Fakta om melk

  • Melk er en viktig kilde til næringsstoffer som kalsium, vitamin D og proteiner.
  • I Norge er melk en naturlig del av et variert kosthold, og det finnes et bredt utvalg av melkeprodukter tilgjengelig i butikkene.
  • Fra helmelk til laktosefrie alternativer finnes det gode alternativer til de fleste
  • Ifølge Helsedirektoratet drikker nordmenn i gjennomsnitt 80 liter melk per person per år
Nærbilde av tre melkekyr som produserer melk
Glade melkekyr på Vestre Bjølsund Gård (Foto: Nordsveenfoto)

Norsk meieriproduksjon er innovasjon og tradisjon

Historien om norsk meieriproduksjon er en historie om innovasjon og tradisjon. Fra de første gårdsmeieriene til dagens moderne produksjonsanlegg har norske melkeprodusenter klart å levere meieriprodukter av høy kvalitet. Innovasjon innen teknologi og bærekraft gjør at norsk melkeproduksjon stadig er i utvikling. Omtrent to tredjedeler av melkevolumet i Norge i dag produseres i løsdriftsfjøs og innen 2034 skal all melkeproduksjon skje i løsdriftsfjøs.

Derfor bør du drikke norsk melk

  1. Kalsium: Melk er en utmerket kilde til kalsium, som er viktig for å opprettholde sterke bein og tenner. Regelmessig inntak av melk kan bidra til å forebygge beinskjørhet.
  2. Vitamin D: Mange typer melk er beriket med vitamin D, som hjelper kroppen med å absorbere kalsium. Dette er essensielt for beinhelse og immunforsvarets funksjon.
  3. Protein: Melk inneholder høykvalitets protein, som er viktig for muskelvekst og reparasjon. Dette gjør melk til et godt valg for både barn og voksne som trenger å bygge og vedlikeholde muskelmasse.
  4. Laktosefrie alternativer: Norske produsenter tilbyr et bredt utvalg av laktosefrie melkeprodukter som laktosefri melk og laktosefritt smør, slik at så mange som mulig kan nyte fordelene med melk uten ubehag.