Sauen: Ull, mat og mangfold
Vi har lange tradisjoner for sauehold i Norge. Vikingene tok med seg sau på sine lange seilaser, både som matkilde og for å etablere nye bosetninger. Ulla deres ble brukt til å lage seil til de legendariske langskipene. Sauen spiller fortsatt en svært viktig rolle i Norge i dag, og bidrar til å opprettholde det biologiske mangfoldet og det vakre kulturlandskapet vi er så stolte av.
Dyrevelferd: Bonden følger strenge norske regler
Norsk sau og lam lever et liv i frihet og beiter ved fjord og i fjell. Norske sauebønder dokumenterer årlig at de følger de strenge norske reglene for dyrevelferd gjennom Kvalitetssystem i landbruket.
Den uslåelige smaken av norsk lam
Norsk lammekjøtt er kjent for sin saftighet og rike smak som skyldes våre unike norske beiteforhold. At kjøttet har kort reisevei til butikk sikrer fersk kvalitet. Når du velger norsk lam, velger du et stykke norsk natur. Les mer om den matnyttige sauen her.
Norske saueraser
I Norge har vi flere saueraser, hver av dem med unike historier og kvaliteter. Liste over alle sauerasene i Norge finner du her.
De tre viktigste sauerasene i Norge er:
- Norsk kvit sau – den mest utbredte og står for mellom 60-70%
- Spælsau (kvit og farget) – står for ca. 13% og er en hardfør rase med god flokkdynamikk
- Gammelnorsk spælsau – vår mest opprinnelige rase og er lett å kjenne igjen med sine karakteristiske horn
Vi har også en rekke Beskyttede geografiske betegnelser på sau og lam:
Nyt norsk lam med god samvittighet
Norsk lam er en del av vår felles kulturarv. Ved å velge norsk lam støtter du ikke bare lokale bønder, men du bidrar til at vakre kulturlandskap over hele Norge ikke gror igjen. Du bidrar også til at det er mulig å bosette seg over hele landet, også på øyer og i fjellbygder der det ikke er dyrkbar jord, men gode beiteforhold.
Neste gang du står foran kjøttdisken, tenk på historien, kulturen og kvaliteten som ligger bak hvert stykke norsk lam. Nyt Norge, og nyt norsk lam med god samvittighet.